21.7.2012

NEUVOTTELUITA

Kävimme kesä- ja heinäkuun aikana neuvotteluita useamman talotoimittajan kanssa. Muuttovalmiin talopaketin ostaminen oli meille lopulta itsestäänselvyys, vaikka jonkin verran pyörittelimmekin myös muita vaihtoehtoja. Etsiessämme ”sitä oikeaa” talopohjakriteereissämme oli mm. kolme makuuhuonetta, tilava olkkari, vino sisäkatto, uloskäynti myös takaterassille ja mahdollisimman paljon näkymää järvelle oleskelutiloista. Katselemamme mallit liikkuivat huoneistoalaltaan 120 neliön molemmin puolin. Toimitussisällöiltään suurin osa talopaketeista oli lähes pilkulleen yhteneväisiä, joten hintojen ja palvelun arvioiminen oli suhteellisen helppoa. Tässä tiivistettynä toimittajista, joiden kanssa olimme tekemisissä:

Design-Talo 

Design-Talojen edustajan kanssa neuvottelimme heidän toimistossaan. Aikaa rätnäyksiin kului melko tarkkaan kolme tuntia. Edustaja oli hyvin asiantunteva ja osasi sanoa (ja myydä) mielipiteensä pohdintoihimme uskottavasti. Lähdimme liikkeelle pohjaan tehtävistä muutoksista, joita edustaja kirjasi puheen edetessä tietokoneelle ja piirsi ne samalla myös haluamamme mallin pohjakuvaan. Saimme tietää jokaisesta muutoksesta lisähinnan eurolleen. Edustajalla oli antaa esitteitä sisustusvalinnoista, jotka vaikuttivat melko laadukkailta. Käyntimme päätteeksi edustaja tulosti meille heti mukaan virallisen tarjousnivaskan, jossa sopimussisältö oli eritelty. Hinta oli valitettavasti enemmän kuin olimme valmiita maksamaan, joten Design-Talot ei yltänyt odotuksista huolimatta TOP-listassamme yläpäähän.

Jukka-talo 

Neuvottelut Jukka-talon edustajan kanssa kestivät vajaan tunnin. Hän kun ei tiennyt, mitkä muutoksista olisivat varmasti mahdollisia ja mitä ne sitten toteutuessaan tulisivat maksamaan. Edustaja kyllä otti valmiiksi kirjaamamme muutostoiveet talteen ja lupasi palata asiaan kuluvan viikon aikana. Se sentään tuli selväksi, että Jukan muuttovalmiiseen taloon ei saataisi haluamaamme vinoa sisäkattoa. Kolmen päivän päästä saimme sähköpostiin virallisen tarjouksen. Hinta oli periaatteessa OK, mutta loppupeleissä vinon sisäkaton puuttuminen oli Jukka-talojen kohdalla iso miinus.

Omatalo

Omatalon edustajan tapasimme ex-tempore paikallisessa K-Raudassa. Tapaaminen kesti noin puolistuntisen, ja siitä jäi jokseenkin epäselvä fiilis. Emme saaneet ihan tarkkaan selville, kuinka paljon talopakettiin on mahdollista saada työvoimaa ja sisältöä ”yhdestä osoitteesta” ja paljonko täysin valmis talo tulisi kustantamaan. Joka tapauksessa sopimuksia pitäisi tehdä eri toimittajien ja työntekijöiden kanssa useampia. Myyjä esitti budjetin avoimuuden positiivisessa valossa: saisimme venkslata ja päättää paljon itse matkan varrella – meille kun taas tärkeintä olisi nimenomaan se, ettei matkalla enää tarvitsisi venkslailla. Parin päivän päästä saimme tarkemman tarjouksen sähköpostitse. Se tiputti Omatalon pois listoiltamme, sillä samalla rahalla ja pienemmällä vaivalla saisimme samanlaisen talon muualta.

Jokeri-talo

Jokeri-taloon olimme yhteyksissä puhelimitse ja sähköpostilla. Firma kuitenkin hinnoitteli itsensä ulos ollen kaikista kyselemistämme vaihtoehdoista kallein.

Kastelli ja Jetta kiinnostivat meitä myös, mutta heillä ei ilmeisesti ollut polttavaa kiinnostusta meitä kohtaan. Jetta-Talolle lähetimme yhteydenottopyynnön, mutta sieltä ei koskaan kuulunut mitään takaisin. Kastelli-talojen edustajaa jututimme puhelimessa, mutta tämä oli juuri jäämässä kesälomille. Hän kuitenkin pyysi lähettämään muutostoiveemme sähköpostitse ja lupasi tehdä summittaisen arvion hinnasta. Muutostoiveet ja -kuvat lähetimme, mutta ilmeisesti edustaja ei lomiltaan ehtinyt niihin perehtymään.

Dekotalo

Dekotalojen edustaja tuli ensimmäisen kerran tavatessamme kotikäynnille ja viipyi kolmatta tuntia. Edustaja oli melko äskettäin aloittanut, mutta hoiti hommansa perusteellisesti. Olimme lähettäneet hänelle päivää aiemmin ehdotuksen pohjaan tehtävistä muutoksista. Edustaja oli käyttänyt niitä jo tehtaalla, ja osasi sanoa, kuinka paljon toivomistamme muutoksista on mahdollista tehdä. Hänellä oli mukanaan paljon esitteitä ja faktaa kysymystemme tueksi. Edustaja ei ollut yhtään tyypillinen tuputtava myyntimies, vaan kuunteli ja ehdotteli vaihtoehtoja hyvin rauhallisesti. Muutostoiveemme kirjattiin ylös ruutupaperille, ja edustaja osasi laskea jokaiselle toiveellemme hinnan eurontarkasti. Parin päivän päästä saimme häneltä sähköpostilla virallisen tarjouksen, joka oli budjettiimme nähden kohtuullinen.

Toisen kerran tapasimme edustajan jo vajaan viikon kuluttua ensimmäisestä neuvottelusta: hän oli järjestänyt meille käynnin jo valmiiseen ja asutettuun Dekotaloon, joka sijaitsi vähän matkan päässä kodistamme. Menoistamme johtuen sovimme käynnin ajankohdaksi klo 20. Talossa asusteleva pariskunta kertoili mielellään rakennusprojektistaan ja istutti meidät kahvipöytäänkin. Vajaan tunnin tutustumisen jälkeen jatkoimme edustajan kanssa vielä takaisin meidän kotiimme, jossa viilasimme edelleen mahdollisia muutoksia ja niiden hintoja. Edustaja lähti kotimatkalleen klo 23 kieppeillä – venyminen ilta-aikaan oli mielestämme todellista asiakaspalvelua!

Kolmannen kerran olimme tekemisissä heinäkuun puolivälissä, kun edustajia tuli kaksin kappalein katsastamaan tonttiamme ja edelleen hiomaan kauppoja. Olimme ehdottaneet, että mikäli lähtisimme rakennuttamaan Dekotaloa, voisimme toimia toimittajalle uudella alueella ns. referenssikohteena – he saisivat pitää kodissamme muutaman ylimääräisen näytön, jos saisimme siitä sopivan hyvityksen talopaketin hinnassa. Positiivisena yllätyksenä he mieltyivät ideaan ja tarjosivat ihan kivaa alennusta. Edustajat olisivat jo kovasti halunneet kirjoituttaa nimet alle esisopimukseen, mutta jäimme vielä miettimään aikataulukysymyksiä. Palasimme asiaan seuraavina päivinä (=tällä viikolla), ja viimein esisopimus Dekotalojen kanssa oli valmis. Meille rakennutettaisiin siis Deko 133 -malli, ja pystytys alkaisi lokakuun lopussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...