14.2.2013

Valmis Saana-takka

Takan valmistumista lopulliseen kuosiinsa piti odotella hieman, sillä asentajalta oli särkynyt pinnoitusvaiheessa yksi takan etukaakeleista, eikä niitä ollut ylimääräisiä. Tällä viikolla puuttuva kaakeli kuitenkin tuli, ja asentaja oli tehnyt työnsä loppuun tänään. Takka näyttää meidän silmäämme kauniilta, jopa söpöltä. Ainakin ulkonäöllisesti se tuntuu nappivalinnalta! Myös komprimissina valittu harmaa kaakeli ei tunnu enää kompromissilta, vaan se näyttää istuvan olkkariimme paremmin kuin täydellisesti. (Mahtaako tästä suitsutuksesta huomata, että takka todellakin on mieleinen?!)


Seuraava työvaihe alkaa ensi viikolla joko keskiviikkona tai torstaina. Silloin alkaa lattia- ja laatoitusurakka. Jee! Lattian kosteusprosentit ovat jo hyvissä lukemissa: ulkoreunoilla prosentteja on noin 80, keskemmällä taloa suunnilleen 77. Ulkoreunat kuivuvat kuulemma tavallisesti hitaammin, siksi hieman eri lukemat. Joistakin raksablogeista on saanut lukea, että viimeisen vuoden sisällä valetut lattiavalut ovat saattaneet vaatia kuivumiseen jopa seitsemän kuukautta! Onneksi meillä sitä ongelmaa ei ole ollut - kiitos ajoissa kytketyn lattialämmön, lämpöpuhaltimen ja liesituulettimen paikalla hurisevan ilmanpoisto"hökötyksen" (emäntä ei nyt tähän hätään muista vekottimen virallista nimeä). 

Aiemmassa postauksessa pohdiskeltu sementtiliima-asia on nyt päätetty - taustatyön ja tarkistusten jälkeen ylimääräiset hiertämiset jätämme sikseen. Liiman hiertämistä puoltavia seikkoja löytyi tosiasiassa vähän tai ei ollenkaan, joten emme todellakaan ole syytämässä rahaa mihinkään ylimääräiseen "hipluiluun".

Yksi pieni kämmi osui toissapäivänä silmään. Lisäsimme keittiön välitilaan ylimääräisen pistorasian, mutta tuon kyseisen pistorasian reikä on tehty välisenän väärälle puolelle, olkkariin päin. Korjaustoimenpiteenä reikä pitää korjata nyt olkkarin puolelta umpeen ja keittiön puolelle täytyy tehdä uusi reikä oikeaan paikkaansa. Vähän hölmö olo, kun emme tajunneet virhettä ennen tätä, vaikka reikä on möllöttänyt väärällä puolella jo hyvän aikaa. Noh, ei kai meidän rakentamisesta mitään tietämättöminä tarvitse kaikkea heti hoksatakaan! Pääasia, että Deko aikoi hoitaa pistorasian oikealle puolelle seinää. (Reiän voi erottaa kolmanneksi ylimmästä takkakuvasta - seinällä pitäisi olla vain yksi pistorasiapaikka lähellä lattiaa, mutta nyt ylempänä seinällä näkyy se toinen ylimääräinen kolo.)

2 kommenttia:

  1. Tuleekos tähän mikä lämmitys muoto tuon takan lisäksi? Pelkkå lattialämmitys? Ei nuilla uuniseppien takoilla ole muuta virkaa kuin koristeena.

    VastaaPoista
  2. Meillä on sähköinen lattialämmitys, jota ilmalämpöpumppu komppaa. Ihan tunnelmaelementiksi me takan ensisijaisesti halusimme, emme lämmönlähteeksi. Vaan käytäntöhän sen sitten osoittaa, kuinka paljon intoudumme siinä tulta pitämään ja paljonko takasta mahdollisesti lisälämpöä saamme.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...