1.5.2013

Pihakaaos

Nyt, kun olemme saaneet huokaista hetken valmiissa talossa, alkava pihahommat vaivata aivonystyröitä. Ai miten niin? Ehkä nämä kuvat valottavat edessä olevaa urakkaa:


Piha on siis vielä täysin alkutekijöissään. Maamassoja, lautoja, viimeisiä lumen alta paljastuneita raksajätteitä, trukkilavoja, verkkoja ja muuta mahdollista mötköttää pitkin pihamaata. Ajotie on välillä vellillä ja sisälle kantautuu uskomaton määrä hiekkaa. Haepa tässä sitten inspiraatiota!


Toissapäivänä saatiin jotain aikaiseksi, kun emäntä sytytti tontin laitaan risukokon ja syksyllä raivatut pajut rätisivät tulessa viiden tunnin ajan. Risukasoja oli yhteensä yksitoista kappaletta, ja niistä kuusi hävisi maanantaina tuleen. Vielä kolme läjää pitäisi saada tuhottua, kun kaksi kasaa saadaan ehkäpä uppoamaan maamassojen alle.


Vaikka pihainspis on vaikea saavuttaa, on mielessä jo joitain pääpointteja. Ensimmäiseksi pitäisi saada kaivinkone möyrimään ja tasoittelemaan maamassoja. Takapihalle ei varmaan hirveämpiä tarvitse tehdä, sillä siellä pihan muoto on jo melko hyvin kuosissaan. Tontin takanurkka tarvitsee täytettä ja tasoittelua sitten enemmänkin. Takanurkkaan laskee salaojaputkien vesi, joten sinne oli tarkoituksena kehitellä maan alle jonkinmoista kivikasaa, johon vedet lorisisivat.


Etupiha on oma lukunsa. Siellä on maa-ainesvuori, jota ei ehkä siirretäkään sen kummemmin minnekään, vaan levitellään etupuolelle korkeutta tuomaan. Näin saisimme katkaistuksi näkymää lähinaapuriin ja piha saisi ryhtiä. Pihatie kaipaa osaltaan kaapimista, sillä se on nyt hieman liian korkealla. Tontin pohjoislaita saa jäädä puolestaan täysin luonnontilaan.

Entäpä sitten ne kasvit ja muut härpäkkeet? Emännän halusta pihasta on tarkoitus tehdä mahdollisimman helppohoitoinen. Mahdollisimman vähän siis kukkia, kitkemistä ja kastelua – ruohonleikkuu saa riittää pääasiallisena hoitotoimenpiteenä. Tuijat ovat kauniita, joten niitä pihalle tullaan ainakin ripottelemaan. Kuorikatetta ja reunakiveyksiä olisi kiva käyttää, samoin aurinkokennovalaisimia. Tontin etelä- ja länsilaitaan pitäisi keksiä jokin nopeasti kasvava ja peittävä pensasratkaisu... Ideat ovat enemmän kuin tervetulleita!


Tavoitteena on saada pihasta suojaisa, jotta oma rauha säilyy. Sen lisäksi kaipaamme selkeitä ratkaisuja, eli että eri toiminnot ja pihapisteet olisi rajattu johdonmukaisesti omille alueilleen. Jotta saadaan kasaan ”kolmen ässän tavoite”, tulisi pihan olla olemukseltaan myös seesteinen. Tämä tarkoittaa sitä, että talon ympäriltä löytyisi paikkoja, joissa tekisi mieli istua ja lötkötellä ja joissa mieli lepäisi. Seesteisyyden toteutumiseen tarvitaan kahta edellistä, eli sekä suojaa että selkeyttä. Rauhallisuuden hakemiseksi täytyy yrittää kehitellä niitä kutsuvia paikkoja – nurmialueita, terassialueita, kiveyksiä, polkuja...


Piha-alueiden kehittely on kaksipiippuinen juttu; Toisaalta mahdollisuudet ovat rajattomat, mutta toisaalta mahdollisuuksien määrä kiristää pipoa, kun ei osaa kuvitella, mikä olisi hyvä ja mitä kannattaisi valita. Onko piha mallillaan tänä vuonna vai vasta joskus tulevaisuudessa, aika näyttää. Nyt pitäisi kuitenkin ottaa ensiaskeleet päämäärää kohti, eli järjestellä pihan romut uuteen uskoon ja tuumailla sokkelin maalaamista. Huh huh, kun puhalluttaa!


Kuvalainaukset:
Kukkatarha

3 kommenttia:

 1. Auuuuts, näyttää aika työntäyteiseltä keväältä/kesältä/syksyltä..! Turhaa kait mä täällä teidän puolesta voivottelen: sama on meilläkin kesällä eessä, apuva!

  VastaaPoista
 2. Meillä painitaan samojen asioiden parissa ja kyllä puhalluttaa :D tuosta aitakasvista...me valitsimme isotuomipihlajan juuri sen nopeakasvuisuuden vuoksi. Antaa kuulemma hyvän suojan ja nopeasti. Viihtyy hyvin missä vain. Nähtäväksi jää. Meille tulee tuota ympäri tonttia. N. 120 m. Sitä vois myös muotoilla jos ei tykkää vapaasti kasvavasta aidanteesta.

  VastaaPoista
 3. Pakkohan tätä on nyt voivotella ja puhallella, että osaa sitten jossain vaiheessa verrata lähtökohtia lopputulokseen ja kenties olla tyytyväinenkin omiin aikaansaannoksiin. :) Eihän tämä vielä tässä vaiheessa oikeasti hymyilytä, mutta pitää vaan yrittää ottaa hommat tarpeeksi lunkisti. Ihanaa ajatella, että joku muukin on samassa vaiheessa!

  Isotuomipihlaja kuulostaa tosi hyvältä vinkiltä, pitääpä ottaa se oikeasti harkintaan! Meilläkin on aikalailla sama matka, päälle 100 metriä, mihin aitakasvia tarvitaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...