12.10.2013

Haaste #2

Tämän haasteen heitti Kotona Hailuodossa -blogin Caritainen -tack! Tällä kertaa ideana on muistella elämää viitenä annettuna ajankohtana.

Elokuussa 1999
Huhtikuussa 2003
Maaliskuussa 2009
18.9.2009
17.7.2010

Tyyli ja muoto on vapaa, mutta vastata pitää suunnilleen näihin kysymyksiin: Millainen olet ollut noina vuosina, noina aikoina? Mitä olet ajatellut? Millainen on ollut elämäsi? Miltä olet näyttänyt?

Elokuussa 1999 aloittelin viidettä luokkaa, eli olin vielä täysin skidi. Elämän keskipisteessä oli suuri kaveriporukka, jonka kanssa vietimme keskenämme useamman vuorokauden reissuja autioituneen mummolan tiluksilla. Kiherrystä, kekseliäisyyttä, ihastuksia, salaisuuksia, kisoja milloin missäkin urheilulajissa. Menneenä kesänä oli useampi päivä kulunut myös uimarannalla tsillatessa ja kahta vanhempaa uimaopea vilkuillessa. Aikuisiällä on selvinnyt, että toinen noista kikatuksen kohteena olleista nuorukaisista oli itse isäntä! :) Ala-asteen loppuvaiheessa pianonsoiton lisäksi rakkaaksi ja intensiiviseksi harrastukseksi tuli sirkus, joka iskeytyi elämään moneksi vuodeksi eteenpäin. Omaksi lajiksi valikoitui empimättä yksipyöräily, jonka tiimoilta harjoituksia ja esiintymisreissuja oli tiuhaan. Sirkusvuosina Suomea tuli kierrettyä ristiin rastiin, ja pääsimme pyöräryhmämme kanssa jopa SM-hopealle (kyllä, kyseisen lajin tiimoilta on SM-kisat!). Taidot ja pyörä ovat edelleenkin tallella. Niin harrastus- kuin muitakin ajatuksia vuodatettiin tyttöjen kesken kirjevihkoihin. Niihin tilitettiin iiiiiiiihania lauseita iiiiiiiihanista poitsuista. Kuten kuuluu, elämä oli tuolloin touhukasta ja aktiivista.


Huhtikuussa 2003 vietin 16-vuotissynttäreitäni. Kaveriporukka oli kasvanut yhä isommaksi ja vietimme porukalla hauskat synttärit tehtäväratoineen, kisoineen, iltareissuineen järvenrantaan, saunomisineen ja siskonpeteineen. Mikään rymyäminen ei kiinnostanut edes teini-iässä, joten nuoruutta voi valehtelematta kuvata kiltiksi. Sen verran tuli sentään äitiä uhmattua, etten enää suostunut pitämään silmälaseja muutoin kuin koulutunneilla. :D Päättymäisillään olevan ysiluokan jälkeinen suunta oli ollut aina selkeä - ensin oman kunnan lukioon ja sen jälkeen yliopistoon opeopintoihin.


Maaliskuussa 2009 asuin Jyväskylässä erityispedagogiikkaa opiskellen jo kolmatta vuotta. Minulla oli samaa alaa lukevan, vuotta nuoremman siskoni kanssa reilun 70 neliön kolmio, jota sisustelimme värikkäästi: keittiössä tehostevärinä oli pinkki, olkkarissa sininen, makkareissa violetti ja punainen, kylppärissä violetti. Parhaillaan loppusuoralla ollut lukuvuosi oli yliopistovuosista intensiivisin: pääaineen aineopintojen lisäksi tein vuoden aikana laajan työharjoittelun, kandidaatin tutkielman sekä musiikin sivuaineopinnot. Paitsi että kalenteria sai järjestellä opintojen tiimoilta, kuului Jyväskylä-vuosiin myös iltajuoksuja tyttöjen kanssa. Keski-Suomen miehet eivät kuitenkaan enää kolahtaneet, sillä isäntä oli antanut jo väläytyksiä itsestään. Kevään 2009 jännittävin koitos oli musiikin sivuaineopiskelijoiden järjestämä matinea, eli paljon harjoiteltu konsertti. Sitä varten treenasin maaliskuussa paitsi säestämään pianolla kuusisivuisen Edith Piafin Padam padam -kappaleen (kyllä - tässä on pakko itseään vähän suitsuttaa), jonka opiskelukaverini lauloi ranskaksi, myös esittämään oman matineakappaleeni, joka oli Elviksen Love me tender. Keväällä mielessä oli jo loppukevään ja tulevan kesän työjaksot pankissa, jossa olin yliopistovuosinani töissä. Yliopistokevät alkoi naisporukalla tehdyllä matkalla Kanarialle ja päättyi tyttöjen kanssa heitettyyn opiskelijoiden risteilyyn Tukholmassa.


Syksyllä 2009 olin uusien fuksien tutorina, ja syyskuu kului pitkälti tutorointihommat mielessä. Ohjausta yliopistolla, illanistujaisia, menoja muiden tutoreiden kesken. Vuonna 2009 vannoimme opiskelukavereiden kanssa, että kyseisenä vuonna olisimme neljättä ja viimeistä kertaa mukana ainejärjestömme fuksiaisissa, mutta todellisuudessa olin niissä mukana vielä seuraavanakin vuonna. Syksy 2009 oli eri tavalla kiireinen kuin aiemmin, sillä viikot kuluivat intensiivisesti vuoroin opiskellen, vuoroin työpäiviä pankissa viettäen. Eihän siinä muuten olisi ollut ihmeempää, mutta kun opiskelupaikkakunnan ja työpaikan välillä oli välimatkaa reilut 300 kilometriä! :) Syyskuussa 2009 valmistauduimme tuleviin fiftaribileisiin, joihin kasvatustieteilijät pukeutuivat ja laittautuivat 50's -henkeen.


17.7.2010 matkasimme kaveriporukalla Jyväskylään viettämään kesäistä viikonloppua. Kaupungissa järjestettiin silloin Jyväscruising, jossa siskoni mies oli esittelemässä omaa autoaan. Helteisen viikonlopun ohjelmaan kuului paitsi cruisingissa napottamista, myös shoppailua, ähkyyn asti syömistä ja yöelämässä kiertelyä. Porukan miesväki testasi kävelykadun hodarikojun, hyvää oli. Suunnitelmat loppuopintojen osalta olivat muuttuneet: kun aiemmin oli tarkoitus valmistua vasta hamassa tulevaisuudessa keväällä 2011, olikin nyt mielessä pikainen loppuspurtti ja maisterin tutkinnon juhliminen ennen tulevaa vuodenvaihdetta. Kesällä tulikin viilattua gradua, ja taisinpas käydä ISO-G:n tiimoilta yliopistolla cruising-reissunkin aikana. Isännän kanssa osasimme jo kaivata toisiamme ja reissukuulumiset tuli tilitettyä jälkikäteen hyvinkin tarkkaan. Kesä 2010 oli täynnä tunteita ja jännitystä. Syksy toi sitten mukanaan erityispedagogiikan päättöharjoittelun sekä viimeiset gradupalaverit. Olin uusien opiskelijoiden tutorina myös tuona syksynä, mutta silloin ajatukset olivat jo täysin takaisin Savoon päin, ja tutorointi tuli hoidettua vähän vasemmalla kädellä. Keski-Suomi ja opiskelut jäivät taakse lokakuussa, minkä jälkeen pomppasin täysipäiväisesti opeiluhommiin Savoon.


Tätä haastetta en yksilöidymmin kohdista eteenpäin, mutta olisipas hauskaa jos joku tämän vielä nappaisi itselleen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...