13.10.2013

No thanks

Siellä täällä blogeissa ja muissa sisustusjulkaisuissa vilahtelee aina hetken IN-tuotteita, design-klassikoita tai -uutuuksia, joita jokainen haluaa. Mikä lie syynä, mutta joidenkin (ellei jopa useimpien) tuotteiden kohdalla syntyy tämän ruudun takana välitön EI-reaktio. Vaikka luomukset muiden kodeissa hyvältä näyttäisivätkin, tuntuu nihkeältä ajatella niitä omaan sisustukseen. Koskaan ei ole tullut haluttua mitään tuotetta sen design-arvon vuoksi tai siksi, että  se muiden silmissä olisi IN.

Esimerkiksi näitä monen suosikkeja ei voisi omaan kotiin kuvitella: 

1. Hay DLM sivupöytä / 2. Hay Tray tarjotinpöytä / 3. Uten.Silo säilytyslokero / 4. Aalto tarjoiluvaunu 901 / 5. Lokki riippuvalaisin / 6. String Pocket hylly / 7. DSR tuoli / 8. Marimekko Kaivo / 9. Aalto tuoli 611
Jotakin yhteistä näissä no thanks -valinnoissa ehkä on. Siro, muovimainen ja ohut muotokieli ei ole koskaan miellyttänyt, ja sitä näistä monesta löytyy. Aallon muotoilusta tuli saatua tarpeeksi Jyväskylän yliopistovuosina ja Marimekon kuosit ovat olleet aina liian levottomia omaan makuun. Ehkäpä tästä voi rivien välistä lukea, että meidän kodissamme ei arvosteta designia sen vuoksi että se on designia. Meille ei tuotteen valmistajalla tai suunnittelijalla ole väliä, pääasia on että tuote miellyttää omaa silmää, sopii muuhun sisustukseen eikä tee tarpeettoman suurta lovea rahapussiin. Muhkeus, rouheus, jämerä selkeys ja edullisuus voisivat olla niitä sanoja, jotka määrittävät meille tervetulleita tuotteita. Tämän postauksen kollaasin kuvat eivät kyseisiä kriteereitä täytä. :)

Alkuperäisiin kuviin pääset täältä, täältä ja täältä.

11 kommenttia:

 1. Mää oon niin samoilla linjoilla! :) Mm. tuo String Pocket on mun mielestä ihan karsea (makuasioista ei onneksi voi kiistellä..)! Me ei myöskään osata brändien perässä juosta: ostetaan sitä mikä näyttää kivalta ja on kestävää ja mahdollisesti myös muokattavissa. Ja me ei haluta että meidän koti on täynnä samoja juttuja mitä muidenki kodeissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! :) Monet omista mieltymyksistä saattaa olla kausiluontoisia, joten jo senkin puolesta olisi kalliita brändituotteita turha hankkia - aina samantyylistä löytää halvemmallakin ja sitä ei mielen muuttuessa harmita nostaa varastoon. :)

   Poista
 2. Täällä kans yks EI-designtuotteilija! Ja edellisen kanssa olen tasan samaa mieltä tuosta String Pocketista! Ja olen siis pitänyt itseäni ainoana outona, kun en uuteen kotiin halua pelkkää designia... ;) Mä tykkään trendijutuissa Muumi -astioista, mutta siihen jää meidän designit. Mutta tosiaan aivan hyvin voin hankkia verhoni Jotexilta tai astioita Ikeasta, ei todellakaan tarvitse olla Sarpanevaa, Iittalaa tai Arabiaa vain siksi, että ne nyt on trendikkäitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, en ole siis yksin näkemysteni kanssa! :) Sama homma, Jotex, Ikea, HalpaHallit ja muut "perus"kaupat kelpaa ostopaikoiksi vallan hyvin.

   Poista
 3. Mikäs siinä jos nuo tavarat puhuttelee oman muotokielensä vuoksi eikä pelkästään siksi, että ne on designia. Mulla ei kyllä ole silmää designille ei sitten pätkääkään :D

  Marimekolta löytyy joku omaa silmää miellyttävä kangas, en vaan ole raaskinut ostaa. Enkä ole raaskinut ostaa Gantin, Lexingtonin tai RM:n tyynyjäkään, vaikka ne onkin aivan ihania.Mun mielestä 60-70 e tyynystä on vaan kertakaikkisen liikaa. Sopivan alen sattuessa kohdalle voisin kyllä harkita vakavasti ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, makuja on monia, ja joihinkin koteihin nuo kollaasin design-tuotteet saattavat oikeasti sopiakin. :) Itse kyllä tykkään kanssa vaikkapa Lexingtonin ja RM:n tuotteista, mutta en jotenkin osaa mieltää niitä designiksi, ne on pikemminkin sellaista kalliimpaa cosy-tyyliä, jota design ei itselle edusta. :) Jos Eeva satut jossain törmäämään kyseisten merkkien aleen, vinkkaa ihmeessä! ;)

   Poista
  2. Mun mielestäkään ne ei ole designia vaan hieman kalliimpia merkkituotteita. Heitin ne vaan tuohon vertaukseksi. Eli en osta vain merkin vuoksi maksoi mitä maksoi. Hintalappu on myös tärkeä ja se, että onko tuote oikeasti sen arvoinen, että siitä kannattaa maksaa itsensä kipeäksi.
   Alevinkit vaan jakoon täällä, näin tehdään! :D :D
   P.s. Jotexin joulukuvasto kolahti tänään luukusta ja siellä oli ihania tähti- ja raitapyyhkeitä...

   Poista
 4. Hih, itse tykkään melkein kaikista kollaasisi huonekaluista ja esineistä, ainoastaan Lokki-valaisin on liian kulunut minun makuuni enkä myöskään haluaisi omaan kotiini Artekin tarjoiluvaunua. Mieheni taas ei tykkää noista juuri mistään (eikä tiedä, että tilasin Hulluilta päiviltä pari String-hyllyä ennalta määrittelemättömään paikkaan sijoitettavaksi, vain siksi, kun olivat niin hyvässä alessa ;)). Mutta en kyllä luule pitäväni noista siksi, että ne ovat designiä, vaan niiden muotokieli tai funktio puhuttelevat minua. Ja tykkään vaaleista, keveistä ja rauhallisista huonekaluista. :)

  Mutta siis todella virkistävä kirjoitus, vaihteeksi ihan eri näkökulmasta kuin tavanomaiset pakko saada -listaukset. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että meitä löytyy moneen lähtöön! :) Kyllä minustakin on kivaa ja mielenkiintoista katsella sellaisia koteja joissa noita desing-juttuja on ja joihin ne käyvät. Ja näissä kollaasin kuvissa nimenomaan tuo muotokieli tökkii, varmasti löytyy maailmasta sellaistakin designia joka omaan makuun sopisi. :)

   Hih, sinulla taitaa olla lempeä mies kotona, kun rohkenet yllätystilailuihin! ;) Tunnustan, että itsekin tilasin keväällä General-valaisimen (joka taitaa meidän kodin tavaroista liipata designia lähimpää) isännältä salassa. :D

   Poista
 5. Minäkään en osaa designtuotteita kotiin tuoda, mutta nuo Eamesin dws tuolit puhuttelee... Alkuun ajattelin et apua, ei ikinä, mutta nyt voisin sellaiset hyvinkin kotiuttaa. Jotenkin se ajatus houkuttelee, että ne on helppo pitää puhtaana. Mutta ostaisin tuolit kopioina eli hyvin halpaan hintaan :D heh... muuten nuo tuotteet eivät meille sovi vaikka monessa kodissa tosi kauniilta näyttävätkin. Välillä tulee outo olo blogeja seuratessa, olenko menossa oikeaan suuntaan vai olenki ihan out. Mutta sitten ajattelen järkevästi ja totean tekeväni kotia meille, en muille :) tykkää joku tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti osasit kiteyttää asian ytimen: kotia tehdään itselle, ei muille! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...