17.4.2014

Ihan pihalla

Viime aikoina on nettiaika ollut täysin minimissä, sillä mieli ja kroppa ovat juoksennelleet pihalla. Hirveä hinku olisi jo päästä hommiin, saada jotain näkyvää aikaseksi. Ajatukset ovat pihan suhteen kuitenkin täysin levällään: ideoita ja suunnitelmia sinkoilee mieleen tämän tästä, mutta niiden kursiminen järkeväksi kokonaisuudeksi on puhalluttavaa. Pihabudjetin miettiminen on myös oma taiteenlajinsa. Kun ylimääräistä lainaa emme pihan laittamiseen halunneet ottaa, täytyy projektin eteneminen ja kustannukset miettiä vaihe vaiheelta, ensisijaiset kohteet kärkeen priorisoiden. Massiivisista kivi-installaatioista tai vaikka upeista piharakennuksista on vielä turha haaveilla. :)

Suurin ja silmiinpistävin osa pihaprojektiamme on talon maalaaminen. Pohjamaalin väri kyllästyttää jo niin älyttömästi, ettei taloa tee enää mieli turhaan katsella. Se näyttää niin haljulta ja värittömältä, että yäk sentään! Kunhan tässä kuukausi kitkutellaan vielä eteenpäin, niin eivätköhän maalaushommat ala sitten olla ajankohtaista ja ennen kaikkea odotettua puuhaa.


Kuten kuvasta näkyy, muutama multasäkki on tullut jo hankittua istutuksia varten. Tuo määrä ei riitä vielä alkuunkaan, vaan säkkejä on roudattava kaupasta vielä ainakin tuplamäärä. Hintaseikkailuja tehdessä oli jännä huomata, ettei tällaisen tavallisen kuluttajan kannata ostaa 1000 litran suursäkkejä, sillä rahtikustannukset nostattavat isojen säkkien hintaa järkyttävästi. Edullisinta on siis tuoda aina kauppareissuilta mukanaan useamman pikkusäkin tarjoussatseja - niin multaa kuin koristekatettakin.

Multasäkit ovat ensimmäinen näkyvä osa pihahankintoja. Niiden lisäksi on tilaukseen jo pistetty kasveja ja rajauskiviä, sekä kyselty tarjouksia piha-aidasta. Varsinaisista hankinnoista ja suunnitelmista lienee järkevää tehdä myöhemmin erillinen postauksensa.

Mutta mitä siellä pihalla on sitten tullut fyysisesti touhuttua? No, etupihan rinneosiota olen aloittanut kuorimaan pinnasta, sillä siihen on tarkoitus laittaa istutuksia ja koristekatetta. Pihalta löytyvää kalliota olen yrittänyt ropsutella esiin mahdollisimman paljon. Linjalangalla on tullut mallailtua erilaisia istutusalueita ja puutikuilla merkattua pensaiden paikkoja. Mittanauhan kanssa olen juossut pitkin tiluksia miettimässä piha-aidan pituutta ja laskemassa istutusten välejä. Isäntä on siivonnut varastoa ja pihaa, sekä kantanut ulkokalusteet takaterassille. Voisi tiivistetysti sanoa, että pihalla on saatu sekalaisesti puuhastellen aikaiseksi vähän sitä ja tätä, muttei mitään merkittävää. Pikkuisen on alkuun päästy.

Vaikka iso tontti ja tilava piha antavat melko rajattomat mahdollisuuden pihanlaittoon, on tässä jo toisinaan tullut mietittyä, että postimerkin kokoinen kaupunkitontti olisi ollut helpompi laittaa. Välillä tuntuu siltä, että suunnittelitpa taikka toteutitpa miten hienon elementin tahansa, se hukkuu pihan neliöihin. Ja jos elementistä haluaa oikeasti näyttävän suhteessa pihan kokoon, saa euroja laskea hupenevaksi roppakaupalla. Tästäkin huolimatta, en oikeasti haluaisi luopua tilavasta tontistamme, vaikka se omat haasteensa pihanlaitolle antaakin. Reilut tilukset kun luovat vapauden ja tilan tuntua, sellaista maaseutumaisuutta joka on itselle tärkeää.

Myönnän, että on tässä jo vähän kitistykin. Perusluonteeseeni kuuluu se, että kun joku homma on päätetty tehtäväksi, se tehdään jahkailematta. Eilen tuskastuin rinteen kuorimiseen niin, että tuittuilin siitä isännälle ja lyttäydyin istumaan kaivauksieni päälle. Ärsyttävää huomata, ettei kaikkea pysty saamaan kerralla valmiiksi; kun ei jaksa, niin ei jaksa. 

Mutta mitäpäs teki isäntä kiukuttelevalle emännälle? Käski sisälle, lämmitti saunan ja sytytti tunnelmakynttilät. Ohjeisti valitsemaan haluamani ihohoidon, käskytti takapuolen lauteille ja pään tyynyyn. Siveli kasvohoidon, antoi päähieronnan ja puhui järkeviä pihasuunnitelmien aikatauluttamisesta. Kyllä tuollaisessa käsittelyssä sulaa tiukempikin tuittupää!

Näiden raportointien myötä startataan pääsiäiseen. Työpäivä oli tänään sananmukaisesti varsinainen kitupäivä, mutta onneksi nyt on aika huokaista!
13 kommenttia:

 1. Täälläkin pitäisi päästä puutarhaan, ja perennapenkki pitäisi uusia. Viime syksynä se jäi kesken, ja nyt pitäisi saada kasvukausi kohta alkamaan. Pieni hemmottelu tuli varmasti oikealla hetkellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hemmottelu oli oikealla paikallaan! :) Minäkin tilasin satsin perennoja. Vähän jännittää, miten onnistun niiden istutuksessa!

   Poista
 2. Tsemppiä pihahommiin! Huomioni kiinnittyi tuohon upeaan järvimaisemaan, kyllä teidän kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kerttu! :) Joo, tonttia etsiessä oli yhtenä tärkeänä kriteerinä se, että vettä on nähtävä jossain muodossa. Talon paikka löytyi sopivasti mäeltä, jossa peltomaisema laskee alas järvelle.

   Poista
 3. ihanaa kun pääsee kuoputtamaan pihalle. Tsemppistä pihatöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenna! :) Sitä kuopsuttelua tulee riittämään!

   Poista
 4. Hyvinhän olette jo päässeet alkuun! Meillä on kaikki ajatukset hujan hajan levällään pääkopassa, vaikka kävin sen puutarhakurssinkin (tuntuu, että tieto vain lisäsi tuskaa ) :) Noh, joskohan ne hommat siitä jotenkin lähtee rullaamaan. Ps. Ihanan äkäpussin taltutuskeinon keksi isäntä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oispas kiva itsekin käydä jokin pieni kurssi, ideamielessä! :) Jep, pitää vain totuttautua nyt tuolla pihalla siihen, että vaihe vaiheelta edetään. Ja yrittää olla vähemmän äkäpussi isännälle!

   Poista
 5. Ihana postaus!

  Tiedän pihaprojekti kuulostaa "pikkuisen" suuremmalta kuin meidän. Minä vain haikailen niistä kalusteista ja samaan tapaan ne pitäisi hankkia NYT HETI! Mies on meilläkin järjen äänenä. Ensin pitäisi kuulemma saada laina ja laskut maksettua. Miten ärsyttävää! ;)

  Ihanasti teillä osasi mies ratkaista tämän malttamattomuusongelman. Hyvä! :) Ihanaa pääsiästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mikähän kumma se meillä naisilla on, kun kaikki pitäisi saada tapahtumaan hetinytvälittömästi?! :D Minäkin olen haaveillut pihalle uutta ruokaryhmää, sellainen missä pöydän molemminpuolin olisi pitkät yhtenäiset penkit. Vaan ensin varmaan pitäisi olla rakennettuna sellainen patio, johon ryhmän voisi sijoittaa. :) Isäntä taitaa olla jo tottunut näihin minun oikkuihin, niin tietää mistä narusta kannattaa (halutessaan) vetää!

   Ihanaa pääsiäistä teillekin! <3

   Poista
 6. Ihana teksti :D <3 Ja ihana mies sulla! Ja ihana järvimaisema! Ei kaikkea kannata kerralla saada velmiiksi koska sitten ei ole mitään tekemistä tai sitten pitää tehdä lisää jotain :) Mitä rivakampi on sitä enemmän saa tehdä töitä. Ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ihanasti isäntä kyllä yllätti, tuntui juuri parhaimmalta siinä hetkessä! :) Olipas muuten tosi hyvä pointti tuo, ettei sitten ole tekemistä jos kaiken pykäisee kerralla! Olen huomannut, että koti tulee kodiksi ja rakkaammaksi tekemällä ja puuhastelemalla. Eli varmaan ihan hyvä homma, että tekemistä riittää! ;) Ihanaa pääsiäistä teillekin! <3

   Poista
 7. Ei ole elo aina helppoa meille kaikkimullehetinyt-persoonille :D Ehkä tähän sopii se kliseinen lausahdus, että matkanteko itsessään on jo nautinto eli se puuhastelu pikkuhiljaa kohti päämäärää. Aika vihreänä saa täällä olla tuittupään saamasta hemmottelusta, pointsit isännälle! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...