18.5.2014

Kun on siistiä

Siisti koti. Tavarat paikoillaan, pinnat puhtaana ja olo sitä myöten hyvä. Tässä postauksessa kuvia tältä aamulta ja ajatuksia siisteydestä. Siisteysintoilija en kuitenkaan tunnusta olevani, vaikka kodin siisteys itselle tärkeää onkin. Siisteyden ylläpitäminen on minulle yksi elämän perustaidoista, halpa rikkaus ja sisustuselementti, josta en halua tinkiä.


Siisteyteen liittyvät ajatukset nousivat pintaan, kun vähän aikaa sitten olin ystäväni muuttoapuna. Varsinaiseen tavaransiirtelyyn meni aikaa puolistuntinen, mutta siivoamiseen sitten koko loppupäivä. Entinen asukas oli jättänyt asunnon omasta mielestään asialliseen kuntoon, mutta minun ja ystäväni silmissä se oli aivan jotain muuta.


Meillä ihmisillä näyttää olevan hyvin erilaisia käsityksiä siitä, minkätasoinen siisteys on tarpeen ja asiallista, ja mitä sen eteen on tehtävä. Sen olen kuitenkin havainnut, että siisteysnormit näyttäisivät kulkevan samantyylisiä polkuja sukupolvelta toiselle - jos äiti on pistänyt tyttärensä luuttuamaan lattioita, imuroimaan ja pyyhkimään pölyjä, hoitaa jälkikasvu samat siivousrutiinit omassakin kodissaan. Vaan jos äiskä on ollut sottapytty, ei tytärkään ole oppinut siivouksen jaloa taitoa. 

Miessukupuolta en tähän esimerkkiin edes yritä nostaa mukaan, sillä kyllähän se useimmiten niin on, että ensikädessä nainen on se joka katsoo kodin siisteyttä sillä silmällä. Miehiä ei valitettavasti ole opetettu lapsuudenkodin viikkosiivouksiin samoissa määrin kuin naissukupuolta. Tekevät sen mitä pyydetään, mutta eivät välttämättä osaa itse silmäillä, mitä voisi tai pitäisi siivota. Onneksi ovat kuitenkin oppivaista sorttia, ja meilläkin osaa isäntä jo yllättää siivouspuuskillaan. :)Olen joskus saanut ihmetteleviä kommentteja kotimme siisteydestä. Se on tuntunut hassulta, sillä siisteys on itselle normaalia. Olen päinvastoin miettinyt, miksi kaikilla ei koti pysy siinä kunnossa, että siellä ei haisisi, lattiat eivät velloisi muruissa ja epämääräisissä klönteissä eikä joka nurkka olisi täynnä roskaisia tavararöykkiöitä.


Mitkä asiat ja teot saavat kodin pysymään siistinä? Ennen varsinaisia siivoustekoja on pohjaelementtien oltava kunnossa. Olen sitä mieltä, että toimiva koti pysyy siistinä. Jos jokaiselle tavaralle on oma, looginen paikkansa, ei se jää lojumaan minne sattuu. Säilytysratkaisujen täytyy siis olla tilavia ja tarkoituksenmukaisia - enempää kuin yhtä romukaappia ei kannata olla.


Tavarapaljous on myös olennainen tekijä siisteydessä. Meissä jokaisessa taitaa asua pieni hamsteri, joka ehdottaa säästelemään tarpeettomia, mutta kotia täyttäviä tavaroita. Se, kuka onnistuu tunnistamaan ja selättämään tuon hamsterin, kykenee näkemään luopumista tarvitsevat tavarat ja iloitsemaan niiden karsimisesta. Pienempää tavaramäärää on helpompi pitää järjestyksessä. Olen itse jo melkein nitistänyt oman hamsterini, mutta vaatekaapin osalta olemme vielä keskellä taistelutannerta.


Vasta tavaramäärän ja sen säilytyksen jälkeen on merkitystä siivousrutiineilla. Meillä luotetaan useisiin pieniin siivouspyrähdyksiin ja muutamiin siisteyttä ylläpitäviin periaatteisiin. Jos jonkin asian voi tehdä heti kerralla kuntoon, se kannattaa. On esimerkiksi paljon nopeampaa laittaa likaiset astiat suoraan koneeseen, kuin kierrättää ne ensin tiskialtaaseen ja vasta sieltä konepesuun. Työpäivän jälkeen ei vaatteita kannata rytkäyttää lähimmän tuolinnojan päälle, vaan järkevintä on ottaa kahden askeleen vaiva makkarin puolelle ja nakata kamppeet niitä varten varattuun lipastonlaatikkoon.


Keittiön tasojen ilme vaikuttaa paljon koko kodin yleisilmeeseen, ainakin meillä. Kun tasot sipaisee nopeasti puhtaiksi, näyttää koko koti selkeämmältä. Pintojen sipaisu on tärkeää lattiatasollakin - rikkalapion käyttäminen muruisella lattialla ei montaa sekuntia vie. Lehtiä ei jätetä lukemisen jälkeen lojumaan, vaan paperinkeräykseen päätyvät menevät heti lehtikoriin ja säästettävät omiin lokeroihinsa. Pieniä, ohikulkumatkalla tehtäviä toimia, mutta kuitenkin näkyviä ja olennaisia. Niiden lisäksi on hyötyä yhdesta laajemmasta kotitsekkauksesta, jossa järjestelee loputkin paikat kuntoon. Omat siivouspyrähdykseni teen päivittäin joko töistä tultuani tai illalla ennen nukkumaanmenoa.


Isomman siivoushetken aika on kerran viikossa. Silloin meillä esimerkiksi imuroidaan lattiat, pestään ne tarpeen mukaan, pyyhitään pölyt tasoilta ja ovipinnoista, kiikutetaan vessaan ja keittiöön puhtaita käsipyyhkeitä, puunataan vessa ja altaat, vaihdetaan lakanoita ja pyöritetään pesukoneita. Monesti silmiin sattuu jokin kausikohde, joka käydään läpi samalla. Tällaisia ovat esimerkiksi pesuhuoneen kaakelit tai vaikkapa eteisen vaatekaappi.


Siistissä kodissa arjen luksusta on kuitenkin toisinaan se, että kahvittelun jälkeen kupit jäävätkin sohvannurkkaan tai kaupasta tuotu vessapaperipaketti lojuu eteisessä. Kun isot linjat ovat kunnossa, voi pienistä lipsahduksista jopa nauttia. Siisti ihminen kun kuitenkin tietää nakkaavansa tavarat paikoilleen ennen pitkää.


Mutta mitä sitten? Mitä sitten kun on siistiä? Ainakin minä olen heti astetta paremmalla tuulella kun paikat ovat järjestyksessä. Tuntuu, että ajatuksilla on enemmän tilaa vaellella ja mieli on askelta luovemmalla tasolla. Olen pirteämpi, iloisempi ja toimeliaampi. Kotona on hyvä olla ja sinne odottaa mielellään vieraita kylään. Siisteydestä osaa nauttia ja puhtaassa on kodissa on terveellistä elää. Siksi meillä pyritään pitämään paikat kunnossa.

Mitä muiden ihmisten kotien siisteyteen tulee, jokainen elää tyylillään. Vaikka kouluikäisenä saatoin ystäväni luona kyläillessä ruveta järjestelemään hänen huonettaan, enää en toisten siivoustaitoihin puutu. Jos elämästään nauttii sitten vähän sotkuisemmassakin kodissa, mikäs siinä. Muutaman ääritapauksen olen kuitenkin päässyt näkemään, ja näissä kodeissa vieraillessa on sitten jo tosissaan miettinyt, eikö mönjäiset keittiöntasot tai roskia täynnä olevat, tahmaiset lattiat lattiat vaivaa asukasta itseään. Sen myönnän, että tällaisia kyläpaikkoja välttelee jo hieman vaistonvaraisesti. Onneksi marginaalitapauksia ei taida kovin älyttömästi löytyä, ja jokainen meistä osaa ylläpitää tietyn perustason siisteydessä.

Millaisia siivousperiaatteita ja -rutiineja teillä on? Onko siisteydellä väliä, vai pystytkö nauttimaan olostasi sotkuisessa kodissa? Kuuluuko tietyn siisteystason ylläpitäminen ihmisen perustaitoihin?


Näiden ajatusten jälkeen meillä päivä jatkuu hieman eri teemalla, sillä NYT SE ALKAA! Tikapuut on viritetty, maalipöntöt ladattu ja pensselit nostettu valmiiksi. Tänään aloitamme talomme maalauksen, ja ai kuinka innoissaan olenkaan! Lähitulevaisuudessa ei vapaa-ajan ongelmia tule olemaan ja saattaapa olla, ettei tämä oman kodin siisteystasokaan ihan priimaa ehdi olla. Mutta mitäpä tuosta, nyt nautitaan ja iloitaan kohentuvista ulkopinnoista. 


22 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, jonka aihetta varmasti jokainen kohdallaan on miettinyt.

  Rakastan siisteyttä, mutta viimeisen vuoden aikana olen joutunut oppimaan kestämään myös kaaosta. Taapero tahtoo levittää aivan kaikki tavarat ympäriinsa, vaikka olen yrittänyt rajata esim. sitä, että mitä keittiönlaatikoita voi tyhjentää lattialle. Puhtaat, pyykkitelineelle levitetyt pyykit löytyvät usein lattialta, samoin kuin kenkäkaapin sisältö. Hiekkaa kulkeutuu sisään valtava määrä ja syömään opettelu aiheuttaa omat sotkut. (Yleensä hän vielä levittää leivänmurut ympäri asuntoa, ennen kuin ehdin ne imuroida). Niin ja sitä imurointia teen USEIN! :)

  Iltaisin on pakko siivota. En voi istua katsomaan telkkaria rentoutuneena, jos koti on kaaoksessa. Tavarat on pakko laittaa paikoilleen, vaikka muuten ei siivoisikaan. Joo, onhan ne lapsiperheen elämisen jälkiä, mutta silti ärsyttää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei mene montaa vuotta, kun taapero osaa teillä jo itse opetella omien jälkien siivoamista.. ;)

   Se on kyllä jännä, miten telkkua ei osaa katsoa rauhassa, jos ympärillä on sekamelska! Ihanaa, että en ole yksin touhottamassa. :D

   Poista
 2. Viisaita sanoja ja ajatuksia, ja niin totta! :-) Itsekin tykkään, että kotona on siistiä. Vaikkei ihan joka päivä tule imuroitua, niin paikat pyritään pitämään suht järjestyksessä, ja näkyvä lika poissa. Hamsterin vikaa löytyy, valitettavasti, siinä olisi kyllä paljon petrattavaa! :-D
  Tsemppiä teille maalausurakkaan, tuoreessa muistissa tuo homma itselläkin, eikä ollut ihan pikkujuttu :-)

  VastaaPoista
 3. Mahtava postaus! Aiheesta! Mulla on kyllä välillä ajan puutetta siivota sotkuja kun sotkijoita on se kuusi (koira on tähän laskettu mukaan). Tuntuu että siivoan koko ajan kun on vapaata, loputon tie :) onneksi isommat lapset alkaa jo oppimaan omien huoneiden siivoamisen ja mieskin on hiljalleen huomannut että siististä kodista nauttii enemmän eli hänkin hyörii yhtenään kotona :)
  nyt meillä on kotona turhan tavaran myynti projekti ja tosi samalla toivon että saisin siitä syystä ostettua sitten jotain kivaa meille (niitä haaveita on pitkä lista).
  Siisti koti on parasta ja siitä saa huoletta nauttia :)
  Ihanaa maalausprojektia teille, illalla sitten hartiahieronnat toisille niin ei paikat kipeydy :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipas kirjotusvirheitä... syytän kännykkää :D

   Poista
  2. Hih, delegoinnin taito on kullanarvoinen, kun pidetään porukalla kotia siistinä. :) Meillä äippä pisti minulle ja siskolle aikoinaan luutut heti käteen, kun jotain jo tajuttiin ohjeistuksista. Eihän sitä varmaan täydellistä jälkeä tullut, mutta minusta on tärkeää, että lapsetkin pistetään heti yhteisvastuullisiin hommiin kun niihin kykenevät. :)

   Pidän teille peukkuja, että saatte tavaranmyyntiprojektin onnistumaan!

   Ja niin, välihieronnat oli jo pakko ruokatauolla kinuta, sen verran kitkerää hommaa on tuo räystäslautojen ylöspäin sutiminen!

   Poista
 4. Hyvä aihe sulla täällä käsittelyssä! Oon itse huomannut eron siivous"innossa",, kun muutettiin joulukuussa omasta ok-talosta pieneen vuokra-asuntoon raksan ajaksi. Ei löydy mielenkiintoa siivoukseen, ei sitten millään :D Toki välillä on pakko, kun alkaa tarpeeksi lojuvat vaatteet ja tavarat häiritsemään. Uuden kodin valmistumista odottelen kyllä suuresti, on se niin eri asia pitää viihtyisää kotia siistinä, kuin ahdasta, hyvässä iässä olevaa vuokrakämppää.
  Ps. Talonne näyttää olevan pohjaltaan samanlainen kuin meidän edellinen, kiva katsoa samanlaista, mutta ihan erinväristä ja -näköistä asuntoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tunnistan ilmiön! Mekin asuttiin raksailuaikana väliaikaiskämpässä, jota ei yhtään tehnyt mieli sisustella tai siivoilla. Tehtiin vain se mikä oli tarpeen, muttei yhtään enempää. Kyllä sitä vaan oman kodin puitteissa on suurempi into siisteyteenkin. :)

   Poista
 5. Mä kanssa tykkään siitä, kun koti on puhdas ja siisti. Siistissä kodissa on helpompi rentoutua ja "hengittää". Lasten myötä tosin tässä asiassa on joutunut pikkaisen joustamaan, sillä kolme pientä saa kyllä ison sotkun aikaiseksi ihan minuuteissa. En halua koko aikaa olla siivoamassa tai imurin varressa kiinni. Lapsille toki yritetään opettaa, että jäljet siivotaan, mutta liiallinen intoilu kodin siistinä pysymisessä ei ole kivaa itselle eikä myöskään lapsille; joskus tavarat saa olla hujanhajan ja pöydän alla muruja, siihen ei maailma kaadu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja toisaalta pienten lasten kanssa onkin hyvä, ettei kaikki ole liian kliinistä - näin kehittyy topakka vastutuskyky maailman pöpöjä vastaan. :) Mutta teillä kyllä on niin perussiistiä, ettei levahtaneet tavarat tai murut lattialla tosiaankaan maailmaa kaada. :D

   Poista
 6. Puhdas koti ,kiva nauttia ja olla.itsellä tietyt asiat mitkä tekee päivittäin , viikottain niin kyllä se siitä.
  kyllähän se on selvää että lapsettomassa perheessä on elo toista kun lapsiperheessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia, että omat siivousrutiinit tuntuvat itsestä kivalta ja tarpeelliselta. :) Meillä eletään sekä lapsetonta että lapsellista arkea, ja kouluikäisten kanssa pystyy jo ihan saman siisteystason säilyttämään kuin kaksistaankin elellessä. :) Paljon on kiinni siitä, kuinka lapset opettaa huolehtimaan omista jäljistään. Kun perustoimet saa rutiiniksi, ei asiaa tarvitse edes kummemmin ajatella. :)

   Poista
 7. Olen samaa mieltä, että lapset on hyvä ottaa mukaan jo pienenä perussiivoukseen. Pienten lasten äitinä olen huomannut, että tavarat löytää paikkansa myös leikin varjolla ja yhdessä touhuten, kunhan niillä on vain selkeät paikat. Uusi päivä on kaikkien ihana aloittaa, kun eilisen sotkut on pois pyyhitty :D Hienoa, että teillä kouluikäiset ovat sen oivaltaneet. Tarmoa myös maalaamiseen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä vaan on paljon mukavampi herätä uuteen päivään, kun edellispäivän sotkuja ei ole katseltavana. :)

   Poista
 8. Tosi mahtava kirjoitus! Voisin tämän innoittamana kirjoittaa omaan samasta aiheesta... Mä siis tykkään kans, että kotona on siistiä. Aina ei toki voi olla lasten kanssa paikat aivan tiptop, mutta tykkään, että iltaisin ennen nukkumaanmenoa lelut kerätään, vaatteet eivät jää lojumaan, tiskit laitetaan koneeseen jne. En nimittäin inhoa mitään niin paljon kuin heräämistä aamulla kaaokseen. Meillä mies ei ole aina ihan samaa mieltä mun siivousfriikkiydestä, mutta kuitenkin hänkin viihtyy siistissä kodissa - hän vaan ei tykkää siivota ;) Itse en voi lukea tai katsoa mitään leffaa, jos sivusilmällä näen kaaoksen. Rentoutuminen kaaoksessa vaan on aivan kertakaikkisen mahdotonta. Ja jollain tasolla mä itse rentoudun myös siivoamisesta. Siis siitä, kun tulosta syntyy tekemällä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä aiheessa varmasti riittää koluamista yhdelle jos toisellekin! :) Joo, minulla on kaksi kriittistä ajankohtaa päivässä, jolloin en halua sekaista kotia nähdä: herätessä ja töistä tullessa. Jos en iltaisin ehdi raikkoamaan (kuten meillä sanotaan), viimeistään heti töistä tultua on katsottava paikat kondikseen, että voi hyvillä mielin syöpötellä ja juoda päiväkahvit. :) Ja tuon allekirjoitan myös, että siivotessa rentoutuu - on tosiaankin ihana katsella, kun tulosta syntyy tekemällä ja se tulos myös selkeästi näkyy. :)

   Poista
 9. Mahtava aihe :) Meillä kyllä siivotaan eli siistitään lähes päivittäin, mutta remontin ollessa pahimmillaan ei aikaa/voimia juuri jäänyt enää jokapäiväiseen putsaamiseen. Välillä astiat lojuu tiskipöydillä, kone täynnä, roskis täynnä, pyykit kuivumassa, toiset koneessa (tähän helpottais suuresti kodinhoitohuone, vaan ei ole ei, joten pyykit kuivuu makkarissa), pitäis imuroida (JOKA päivä varsinkin talvella, koska roskaa tulee hirmuisesti..tähän helpottais sähkölämmitys, mutta ei ole ei), tyssin lelut ym pitkin lattioita...Aina ei kehtaa jaksa eikä viitsi, mutta pääsääntösesti kyllä :) Sellanen tasapainoilu asioiden tärkeysjärjestyksen kanssa arjessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, remppailut ja raksailut vie kyllä siivousintoa aika tehokkaasti! :) Raksa-aikana minulle oli välillä ihan yks hailee, millä tolalla siivoukset oli. :D

   Poista
 10. Kiva että kävit kommentoimassa blogiini niin löysin tieni tänne! Sulla on aivan ihana blogi! :) Teillä on kaunis koti ja tykkään näistä sun ottamista kuvista ihan hirmusesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, Maija! :) Teilläkin on ihana koti, ja saat minusta varmasti säännollisen seuraajan omaan blogiisi!

   Poista
 11. Ihania kuvia.... siistiä ja simppeliä... tää tahtoo kans =) KIva blogi muutenkin, ekyin tänne just ekaa kertaa mutta en suinkaan viimeistä =)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...