8.11.2014

Tee hämärästä ystäväsi

Vaikka vietämme tunnelmallista vuodenaikaa, tietää jokainen omasta kodistaan kuviaan ottava, että hämärässä kuvaaminen on tuskallista. Kun haluaisi niitä laadukkaita, valoisia kuvia, mutta kun pimenevää on koko ajan ja joka puolella - niin töistä kotiin tultua kuin pilvisinä vapaapäivinäkin.

Jotkut bloggaajat malttavat hautoa ideoitaan viikonloppuihin, ottaa silloin vapaa-ajallaan valoisia kuvia eri aiheista ja ripotella niistä postauksia pitkin viikkoa. Minä en, vaikka olen kyllä sitäkin yrittänyt. En vain malta pihistellä jotain tiettyä kuvausideaa viikonlopulle, vaan toteutan sen heti kuin mahdollista. Nyt vain käy monesti niin, kuten tämän postauksen kuvien kanssa: 

Laitan kuvattavan kohteen kuntoon jo edellisenä iltana ja mietin kuvakulmat valmiiksi, jotta voin seuraavana päivänä töistä kotiin palattuani tarttua heti kameraan ja käyttää hyväkseni viimeiset hetket päivänvaloa. Sitten kun tulen pikaisen ajomatkan jälkeen kotiin, huomaankin että ei hitsi, täällähän onkin jo hämärää ja vähintäänkin sininen hetki valloillaan! Otapa siinä kirkkaita, kuulaita ja blogipäteviä kuvia.


Olen peppuroinut tämän valoasian kanssa yhtälailla kuin monet blogikollegatkin, kunnes koin pienen, henkilökohtaisen ahaa-elämyksen. Miksi pyrkiä yleiseen valoisuusnormiin (jos sellaista edes on)? Ovathan nämä tunnelmakuvatkin kivoja katsella. Viime joulukauden jälkeen en polttanut kynttilöitä yli puoleen vuoteen, joten eiköhän tässäkin blogissa olisi tilaa useammalle kynttilänvalossa kuvatulle postaukselle - sekin teema kun on todellinen ja kestää vain rajatun ajan.

Toisaalta hämärä valaistus vaatii kameralta erilaisia asetuksia ja kuvaajalta toisenlaisia otteita. Positiivisella mielellä vuodenajan voi siis nähdä oppimiskokemuksena ja haasteena kehittyä yhä paremmaksi kuvaajaksi. Irtautua tutusta ja tavallisesta harjoitellakseen uutta.

Olen siis päättänyt olla stressaamatta valon perässä juoksemisesta ja tehdä hämystä ystävän. Varsinkin nämä siniset hetket tekevät kuviin oman, mielenkiintoisen tunnelmansa ja se sopii tähän vuodenaikaan oikein hyvin. Mitä enemmän näitäkin kuvia katson, sitä enemmän fiilikseen ihastun. Jollain tapaa kuvauskohde tuntuu tällaisessa valaistuksessa myös kodikkaammalta - niin omissa kuin muidenkin kuvissa. Joten antaapa olla valopaineiden, kuvat olkoon rehellisiä tosielämän tunnelman välittäjiä. Supervaloisista otoksista nautiskellaan sitten, kun sellaisiin mahdollisuus on.Ja hei, muutama sana näistä kuvaamistani aihestakin! Musta putkikynttelikkö on tuliainen Granitista, ja minusta se on aivan ihana. Juhlava, mutta sopivan yksinkertainen. Peuratyynyn taas löysin kaapista. Miten olinkaan unohtanut sen sinne! En oikein tiedä, mikä kaikissa sarvipäissä kiehtoo, mutta joku kumma mieltymys minulla näihin nyt on. Ehkä se on tuo kiltti ja sympaattinen katse. Nappisilmät.

Oletteko te kamppailleet syksyisen valomäärän kanssa? Mihin lopputulokseen olette tulleet - metsästättekö kirkkaita päiviä vai kaveeraatteko hämyn kanssa?

Kivaa viikonloppua!


Deko 133 -blogia voit seurata myös täällä:   
 FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGLOVIN  |  INDIEDAYS

28 kommenttia:

 1. Ihana postaus !! Mä olen yrittänyt olla välittämättä tästä pimeydestä, vaikkakin välillä vaikeaa. Odotan niin, että lunta tulisi tänne hesaankin! :)

  Kivaa lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän peukkuja, että sinnekin tulisi valkoinen maa! <3 Kivaa viikkistä! :)

   Poista
 2. Hienoja kuvia olet hämärästä huolimatta saanut!
  Kyllä minä tuskailen pimeyden takia. Olen kotona lähes aina vasta viiden jälkeen jolloin on jo ihan hämärää. Talvikausi tulee väistämättä näkymään blogissani hiljentyneenä postaustahtina. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liina! :) Viideltä on kyllä jo tosi tummat kuvausoltavat. :/ Itse olen onnessani, jos kolmelta ehdin muutaman räpsyn ottaa, sen jälkeen hämärä oikein humahtaa päälle!

   Poista
 3. Olipas ihana postaus! Pitää vaan nauttia pimeässä kuvaamisesta... mulla kun ei ole edes tuota sinistä hetkeä viikolla käytettävänä. Ihan mustaa ku tuun kotia. Oon kyllä välillä ottanut viikonloppuisinkin kuvia. Nyt kyllä odottelee postauksia jonossa ku ehtisin niitä vaan kirjotella. Toosi harvinaista! Ihanaa viikonloppua ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi että kameran asetukset ovat pimeällä uusissa moodeissa, joutuu myös kuvankäsittelyohjelmaa käyttämään eri tavalla.. Pakko kuvata myös viikolla, kun esimerkiksi tämäkin viikonloppu menee niin paikasta toiseen liikkuessa, ettei kotona ehdi kameran kanssa kytistelemään. :) Ihanaa viikonloppua sinnekin! <3

   Poista
 4. Minusta noiden kuvien tunnelma on aivan ihana! Kiva vaan, että kaikki kuvat eivät ole aivan samanlaisessa valossa otettuja, ja näistä oikein huokuu sellainen kotoisa, rauhallinen, jopa ehkä hieman harras tunnelma. Tosi kiva blogi sulla muutenkin!

  Terkuin aloitteleva bloggaaja Kuopiosta! Löydät minut osoitteesta villakoiriajakissankarvaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Noora! :) Täytyypäs pikimmiten tulla kurkkimaan sinun blogiin, mahtavaa että savolaisten bloggaajien määrä kasvaa! :)

   Poista
 5. Kiva postaus, samoja mietteitä täällä. :) Kunhan lunta tulee niin uskon että kuvaaminen vähän helpottuu päivisin. Valon määrä lisääntyy, jospa sitä jaksais odottaa maltillisesti sinne saakka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenna! :) Kunnon hankia odotellaan täälläkin, ne kun hohkaisivat valoa niin kauniisti. <3 Ja hei, joulun tienoiltahan alkaa päivä taas pitenemään! :)

   Poista
 6. Ihanat kuvat! Tunnelma todellakin kohdillaan<3 Ja oih, mikä kynttelikkö! Hämäryys todellakin tuo omat haasteensa kuvien ottamiselle, valoisassa on tosiaan niiiiin paljon kivempi ottaa kuvia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Viivi! Jep, tykkään tuosta kyntteliköstä ihan hirmuisesti! <3 Ja mitä valoisassa kuvaamiseen tulee, onhan hyvissä valo-olosuhteissa kuvaaminen todellakin paljon nopeampaa ja helpompaa! :)

   Poista
 7. Mielestäni tällaiset tunnelmalliset kuvat ovat näin pimeän aikaan jopa paljon kauniimpia, kuin ne viimeisen päälle mahdollisimman valoisaksi muokatut kuvat :) Täältä siis ehdoton peukku tällaisille kuville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos peukusta, Anniina! :) Tällaisia ei oikein voi muokatakaan valoisammiksi, ja ehkäpä ihan hyvä niin! :)

   Poista
 8. Tosi kauniita kuvia ja hyvä kirjoitus! :) Ehdottomasti tällaisia kuvia enemmän kehiin! Itse en ehkä niinkään odottele niitä valoisia päiviä sen takia, että kuvat olisi joidenkin "normien" mukaiset vaan siksi, että taitoni eivät yksinkertaisesti tahdo riittää hämärällä kuvatessa. Asetukset ei vain loksahda paikalleeen. Mutta sitäkin on opeteltu, ja joka kerta tulee parempia ;) Ja onpas blogissa jo julkaistukin hämärällä otettuja kuvia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jenni! :) Minäkin olen pitkään vältellyt kameran hämäräkuva-asetuksiin tutustumista, mutta tänä syksynä olen namikka kerrallaan kokeillut, mitä tapahtuu minkäkin asetuksen ja arvon ollessa päällä. Ihan hauska tutkimusmatka on ollut! :) Eli mielenkiinnolla vain kokeilemaan!

   Poista
 9. Ihania kuvia. Sinisen hetken hyödyntäminen on hyvä idea. Itse olen toteuttanut pääasiassa "kuvaa viikonloppuna, julkaise pitkin viikkoa" tyyppistä systeemiä. Pitää yrittää tarttua kameraan useimmin iltaisin ja opetella ottamaan siitä tunnelemat irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kati! :) Mulla on viikonloppukuvauksissa kaksi ongelmaa: joko en ehdi kuvailemaan, tai sitten en kerralla keksi tarpeeksi montaa kuvausaihetta. Hih, on siis pieni pakko ystävystyä tämän hämyn kanssa, jos meinaan blogia aktiivisena pitää. :) Mutta kannustan kyllä ehdottomasti testailemaan omaa kameraa ilta-aikoina, ainakin minut on kamerani yllättänyt positiivisesti.

   Poista
 10. Ihania kuvia! Nuo siniset ovat varsinkin todella kauniita. Minun kamerani ominaisuudet eivät yhtään riitä hämärässä ja tuloksena on rakeisia kuvia, joten haikailempa taas uutta kameraa :D Vikahan ei koskaan ole minussa vaan kalustossa... Toisaalta pimeistä kuvista on helpompi kumittaa rkeisuus pois Photoshopissa. Mukavaa lauantaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Syhi! :) Hämärässä ehdoton keino rakeisuuden poistamiseksi on käyttää mahdollisimman pieniä ISO-arvoja - mulla se on aina 100. Pidentää räpsäisyaikaa huomattavasti (eli joutuu odottelemaan kameran vieressä pitkäkin pätkiä), mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. :) Jossain vaiheessa mulla oli ISO-arvot lipsahtaneet isoiksi, ja ihmettelin kuvia koneella fiksaillessani, että mikä hitto näitä vaivaa. :D Sitten joidenkin päivien päästä hoksasin tarkistaa nuo arvot ja vaihtaa oikeaan lukuun. Heti parani laatu!

   Poista
 11. Valon vähyyden kanssa tuskaillaan täälläkin. Ei pelkästään kuvaamisen takia vaan ihan oman mielialankin takia. Olen kesä-valo-aurinko-ihminen, tämä pimeys ei vaan sovi mistään kohtaa luonteelleni. Mutta palatakseni tuohon valokuvaamiseen... Pyrin ottamaan kuvat vapaapäivinä ja postailen sitten pitkin viikkoa. Tai jätän pstaamatta kokonaan. Hämykuvat ovat toki kauniita, jos ajatuksena on kuvata mm. kynttilöitä, tunnelmavaloja jne. Mutta ihan jokaista postausta en halua kuvittaa tunnelmakuvilla.

  Nämä sinun kuvat ovat kyllä kauniita, ihana sininen hetki! Yritän opetella (?) nauttimaan pimeästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Anu, tunnistan tuon valomäärän kanssa tuskailun! Minäkin meinaan vähän päivästä riippuen taistella mielialan kanssa, kun pimeä vain jatkuu, jatkuu ja jatkuu... Mutta hyväksi alakulon torjuntakeinoksi olen huomannut sen, että mieliala kohenee, kun kotona on kotoisaa ja tunnelmallisia valopilkkuja - juurikin niitä kynttilöitä, valoja ja takkatulta. :)

   Poista
 12. Täällä sama ongelma, minulla ei ole mitään hajua miten kameran asetukset pitäisi hämärässä olla. Ihania nuo sun kuvat joka tapauksessa ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun vaan rohkeasti kokeilemaan! :) Minä luotan kameran asetuksissa pieniin ISO-arvoihin, sopivan pitkään valotusaikaan ilman salamaa ja erilaisiin valkotasapainoasetuksiin. Näihin kuviin en tehnyt kuvankäsittelyohjelmalla muuta kuin tarkensin vain vähän terävyyttä joistakin kohdista. :)

   Poista
 13. Kirjoitit kyllä niiiin asiaa! Itse koetan vielä metsästää sitä valoa, kun en hämärässä vielä oikein
  osaa kuvata, mutta nämä sinun otoksesi ovat kyllä upeita!
  Ja mikä kynttelikkö, wau <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! :) Eihän tässä toisaalta ole kauaa, kun päivä alkaa pidentymään ja valomäärä lisääntymään - tämän lyhyen kauden kun pitäisi hämärää ystävänään, niin sitten helpottaa. :) Ja kynttelikköön olen ihan in love! ;)

   Poista
 14. Kauniita kuvia :) Tosiaan hämäristäkin kuvista voi nauttia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, H! :) Jotta ei stressaisi valosta liikaa, kannattaa ehdottomasti nauttia hämäristäkin kuvista, näin ainakin omalla kohdalla. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...