1.4.2018

K O D I N H O I TO H U O N E

Kaunista pääsiäispäivää (sekä huhtikuun ekaa - miten aika voikaan huristaa näin nopeasti)! Täällä on keli hellinyt niin, että viime päivinä on tullut ahmittua ulkoilmaa ihan urakalla. Meidän naapurissamme sijaitsevassa venevalkamassa järjestettiin eilen pieni pääsiäistapahtuma kokkoineen ja oli iloinen yllätys ainakin itselleni, miten paljon porukkaa kulkeutui paikalle. Aina ei tarvita isompia spektaakkeleita, vaan hyväntuulisen kohtaamispaikan voi luoda simppeleilläkin eväillä.

Blogiin tulin postaamaan nyt siitä lupailemastani kodinhoitohuoneesta. Minulla lähti tilassa kameran kanssa vähän lapasesta, joten tässä on nyt kuvatulvan makua. No, eipä haittaa, antaa räpsyjen puhua sanoja enemmän!

Vaikka tekisi mieli sanoa, että tätä huonetta suunniteltiin talosta eniten, niin taitaisin valehdella. Suunnittelumäärät kun ovat olleet valtavat jokaikisen huoneen kohdalla. No, paljon on kuitenkin istuttu tunteja kodinhoitohuoneenkin pohjaa ja kalusteita miettiessä. Tila on L-kirjaimen muotoinen ja itse koen, että muoto oli mielekkäämpi suunniteltava kuin pelkkä suorakaide. Kalusteet saatiin sijoiteltua tosi järkevästi: isot liukuovikaapistot yhdelle seinälle ja matalammat kalusteet toiselle, ikkunan alle.

Vaikka kodinhoitohuone luetaan kosteaksi tilaksi, halusin välttämättä uhmata ohjeita ja sisällyttää kalusteisiin maahan saakka ulottuvat sokkelit sekä päätylevyn. Mielikuva kalusteratkaisuista oli todella vahva, enkä halunnut joustaa niistä yhtään. Onneksi Domus pystyi vastaamaan näihin toiveisiin, vaikka etenkin liukuovien viereen asettuvasta kiinteästä pystylevystä ja ovien liukumisradasta viestiteltiin sähköpostitse päiväkausia. :')

Ulko-oven toiselle puolelle jää sopiva tila Armaksen ruokapapanapurkille ja lattiaharjasetille. Noiden yläpuolelle olisi tulossa vielä joko yhteinäinen naulakko tai pari erillistä koukkua. Tila on maalattu kosteudenkestävällä maalilla, joten seinät eivät ota ihan heti itseensä, vaikka joku takki tai pyyhe olisikin ripustusvaiheessa vielä kostea.

Näistä kuvista selkenee mielestäni hyvin se, kuinka vaatehuone jää kodihoitohuoneen ja makkarin välimaastoon. Siinä on molemminpuolin liukuovet, joten reittiä voi tarpeen mukaan pitää kiinni tai auki. Tämä pohjaratkaisu oli itselleni ihan must, ja olen onnellinen, että sekin mahdollistui talon neliöissä. On niin paljon kätevämpää, että vaatesäilytys on kodinhoitohuoneen kupeessa perinteisten makkarissa sijaitsevien vaatekaappien sijaan. 

Huone on vielä tyhjä, sillä säilytysjärjestelmien hankkiminen jäi omaksi nakiksemme. Siihen tartutaan sitten, kun rahapussi saa vähän aikaa elpymiseen. Tällä hetkellä säilytämme miehen kanssa vaatteitamme kodinhoitohuoneen liukuovien takana. Kun takana on asumisjakso pikkuruisessa saunamökissä, tuntuu nyt tämäkin kaappitila ruhtinaalliselta. Aivan kuin muissa kodin tiloissa, täälläkin kaapit ovat vielä alikäytöllä enkä tiedä, mitä ihmettä säilytettävää niihin keksisin jahka vaatteet siirtyvät oikeaan vaatehuoneeseen. :') No heh, ei asia ole oikeasti ongelma - todellisuudessa haaveilen siitä, etteivät hyllyt täyttyisi kokonaan pidemmänkään asustelun jälkeen.


Tavallisesti meillä on tuo pesutiloihin vievä lasiovi auki, mutta näihin kuviin halusin sulkea sen kiinni. Pesuhuoneesta puuttuvat vielä muutamat listat ja haluan kuvata tilaa tänne vasta sitten, kun kaikki on kohdallaan. Voitte kuitenkin kuvitella, kuinka kulkuväylä jatkuu tuosta vielä pesuhuoneeseen, saunaan ja perällä olevaan pikkuvessaan.


Kuten kerroin aiemmin, on musta allassetti Ikeasta. Keittiöstä postatessa esittelin siellä sijaitsevan vastaavan valkoisen setin ja samalla ihmettelin, ettei kaunis hana ole päässyt suurempaan blogisuosioon. Kommenttiboksin puolella nousi keskustelua siitä, ettei hanassa ole pesukoneventtiiliä. Aivan! Eipä olekaan! Tuota seikkaa en tajunnut ihmetellessäni ajatellakaan, sillä me emme tarvinneet pesukoneliitäntää mihinkään talomme hanaan. Siksi, koska halusimme niin keittiöön kuin tänne kodariinkin Damixan elektroniset pesukoneventtiilit. 

Venttiilit ovat oikeasti pienet napit, jotka upotettiin laskutasoon. Ne toimivat kosketuksesta ja avaavat veden valinnan mukaan joko 3 tai 12 tunnin ajaksi. Napissa on pieni merkkivalo, joka vilkkuu eri värisenä valitun ajastuksen mukaan. Yhteishinta Ikean mustalle hanalle ja Damixalle tuli edullisemmaksi kuin hankkia jostain muualta sellainen musta hana, jossa pesukoneventtiili on itsessään. Venttiilien käyttöön ja toimintaan olemme olleet tosi tyytyväisiä.

Vanhan pesukoneemme jätimme entiseen taloon ja tänne hankimme uuden setin Boschilta. Pesukoneen kaverina on kuivausrumpu, jollaista emme ole aiemmin omistaneetkaan. Kylläpä tekisi mieli hakata päätä seinään siitä hyvästä, ettei ole osannut aiemmin kaivata kuivaria! Pyykkihuolto on nimittäin helpottunut moninkertaisesti, kun pestyjä vaatteita ei tarvitse kuivatella pitkiä pätkiä pyykkinarulla. Jo pelkästään se, ettei tekstiilejä tarvitse enää sörkötellä narujen väliin, on ollut ihanaa. Pesu- ja huuhteluaineen kulutus on pienentynyt huomattavasti aiemmasta, sillä pesukone osaa annostella litkut itsenäisesti - kunhan vain silloin tällöin täyttää sille säiliöitä täydemmäksi.

Ajan kanssa on tarkoitus pohtia mattoasioita tässäkin huoneessa. Olen huomannut monissa talomme tiloissa, että entiset mattomme ovat liian pieniä vähän joka suhteessa. Tänne kodinhoitohuoneeseen taitaisi mahtua pituudeltaan nelimetrinen mötkäle, mutta sellaisia ei taida löytyä valmiina mistään. Ei ainakaan tällä samalla kuvioinnilla, josta tykkään hirmuisesti.

Mietinnässä on myös jokin kasvi tuohon mustaan riisikoriin. Nyt säilytän siinä muutamia päivittäisiä kotivaatteita (mm. villasukkia ja olohousuja), jotka ovat käytössä päivittäin töiden jälkeen mutta jotka eivät kierrä heti koneeseen. Kunhan näille vaatteille saadaan oikea paikka vaatehuoneeseen, vapautuu korikin sitten vihreälle.

Tällainen kodinhoitohuone meillä. Ei liene aprillia, että olen tilaan todella tyytyväinen: pohja on oikeasti tosi kätevä ja täällä puuhailee mielellään. Katsotaan, mihin huoneeseen vien teidät kierrokselle seuraavaksi...

Hymyjä pääsiäispäivään!


6 kommenttia:

 1. Onpa toimivan näköinen ja kaunis kodari! Meidän kodari on niin kapea, että sinne ei mahdu levittämään pyykkitelinettä, joten vaatteet kuivuvat aina olohuoneessa... Toki muutoin tykkään kodarista, pysyy likapyykit, miehen haisevat urheiluvälineet, pyykinpesukone ja lämminvesivaraaja suljettujen ovien takana :) Tuosta kuivausrummusta on varmasti yhtä monta mielipidettä puolesta kuin vastaan. Itse olen sitä kaivannut ainoastaan pyyhkeille, se kun jättää vanhatkin pyyhkeet ihanan pehmeiksi. Muutoin en ole osannut kaivata. Ja opiskeluvaihdossa ollessani, asuntolassamme oli pakko kuivata pyykit rummussa, ne kun eivät olisi pieneen huoneeseen mahtunut mitenkään kuivumaan. Silloin panin merkille, että vaatteeni kuluivat ja nukkaantuivat nopeasti ja moniin paitoihin ilmestyi pieniä reikiä. Enkä tosiaan keksi muuta syytä, kuin rummun käyttö. Toki ovathan ne varmasti kehittyneet vuosien aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse puntaroin aikoinani sitä, kavennetaanko kulkuväyliä vielä tästä ja napataan lisää tilaa vaatehuoneeseen, mutta puntaroinnin lopputuloksena halusin säilyttää huoneen tilavana. :)

   Voisikohan kuivausrummuissa tosiaan olla eroja iän ja mallin mukaan? Meillä mies kartoitti laitevaihtoehtoja ikuisuuden ja mielestämme löydettiin priimat yksilöt. Ainakaan tähän mennessä en ole havainnut vastaavia ilmiöitä meillä. :)

   Poista
 2. Kaunis ja käytännöllinen kodari näyttäisi olevan. Kuivausrumpu on kyllä ehdoton kapistus. Minä en ole huomannut että vaatteille kävisi mitään kun ne rummutan. Mistä olet hankkinut rikkalapiosetin? näyttää tosi kivalle ja on katseen kestävä. Ihana Armas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivausrumpu on kyllä niin kätevä kapistus, että toivon ettei meidänkään vaatteille ala käydä mitään. :) Rikkalapiosetti on Clas Ohlsonilta! :)

   Poista
 3. Kaunis ja toimivannäköinen kodinhoitohuone!
  Mukavaa alkanutta huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Mukavaa huhtikuuta sinnekin, ainakin aurinko on nyt hellinyt meitä! <3

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...